::my lair::

Just another WordPress.com weblog

5.2

leave a comment »

​Batrisya rasa dunia di kelilingnya berpusing-pusing. Dia gosok mata. Lega sedikit. Hiruk pikuk sorakan penyokong di tepi padang bola jaring menambah berat kepalanya. 



Dia dah kata dia tak mahu terlibat dengan pertaruhan sia-sia antara budak lelaki dan perempuan kelasnya. Kenyataan budak lelaki fail kalau main bola jaring membuatkan Fakhri yang sentiasa kecoh itu melemparkan cabaran. Netball match antara uda dan dara.



Batrisya berkeras tidak mahu. Dia malas. Dan dia tidak sihat. Tapi orang tak tahu.Namun selepas dipujuk rayu oleh kawan-kawan perempuannya, dia cair juga. Logiklah mereka hendak wakil bola jaring sekolah untuk beraksi di padang. 



Sebelum menyarung bip Goal Defender tadi, dia dah telan 2 biji panadol. Separuh masa pertama dia dapat bermain seperti biasa. Sedikit lesu. Tapi masih ok. 



Cabaran nak menentang budak lelaki ni. Walaupun bab peraturan permainan memang fail terang-terangan (gerak kaki je dah memang kantoi), tapi gerak geri mereka pantas dan mereka lebih tangkas. Mengah juga team perempuan nak mengejar bola. Dengan nak mengelak terlanggar sesama sendiri lagi.



Masuk separuh masa kedua Batrisya dah mula pening lalat. Beberapa kali bola terlepas daripada tangannya. 



“Come on Trish!” Suara nyaring Malika.



“Wooo lubuk lubuk!”



“Trish terlebih sabun ke cuci tangan tadi?” Aduh Fakhri ni. Kalau tak curah minyak ke api memang tidak sah.



Bingit.



Batrisya pandang ke seberang. Ada sedikit lucu melihat Syafie bermain di posisi Wing Attacker. Muka cemberut betul bila namanya terpilih. Wakil negeri untuk bola baling. Nak harap lepas memang tak lah.



Wisel berbunyi. Bazli dan Mariyah yang bermain sebagai Center masing-masing melompat mencapai bola. Jari Mariyah sudah menyentuh permukaan bola namun dirampas Bazli. 



Farah sempat menepis bola yang dibaling ke arah Syafie. Matanya mencari susuk tubuh Batrisya. Batrisya kosong!



Refleks Batrisya mula terasa tumpul. Dia nampak bola di tangan Farah. Dia tahu Farah akan melontar bola kepadanya. Tapi kepalanya terasa berat sangat.



“Trish!” Suara Farah sayup-sayup di telinga. Serentak dengan lontaran bola daripada tangannya. Batrisya hanya mampu memandang. Badan tidak mahu mendengar kata lagi. Walaupun tahu dia tahu kalau terkena lontaran petala kelapan Farah, dia mungkin tidak akan sedarkan diri selama beberapa hari.



Tapi Batrisya tidak sempat hendak merasa sakitnya tujahan bola itu kerana dunianya jadi gelap terlebih dahulu. Perkara terakhir yang dia ingat, sepasang tangan meragut bola yang sedang datang ke arahnya. Dan bau segar rumput hijau yang melembutkan jatuh kepalanya ke bumi. 



Buka-buka mata, siling putih. Pusing badan ke kiri, deretan katil single bercadar suci. Bilik rawatan Asrama Puteri. Seluruh badannya rasa sakit. 



“Trish!” Tapak tangan melekap pada dahi Batrisya. “Dah kurang sikit panasnya Cikgu Fifah.”



Batrisya pusing ke kanan. Melihat Malika dengan segala kerisauan dan kasih prihatin dalam matanya, terasa kurang sedikit beban tubuhnya. Di sisi Malika, Cikgu Afifah melutut, memegang tangannya. 



“Kamu rasa macam mana Trish? Tadi badan kamu panas sangat kami terpaksa tanggalkan baju sukan dan lap badan.”



Baru Batrisya perasan dia hanya bersinglet dengan seluar sukan. Lemahnya dia sekarang, nak rasa malu pun tak berdaya. 



“Ok sikit cikgu. Lama ke saya tak sedar?”



“Tak lama sangat, tapi cukuplah nak buat kita orang cuak Trish. Ni tengah tunggu van nak bawa kau ke hospital,” Malika menyampuk. 



“Tak sampai sepuluh minit lagi dekat sini. Kami baru sudah lap badan kamu je. Mujur kau orang main di padang dekat dengan asrama je,” Cikgu Afifah bangun. “Cikgu keluar sekejap, nak cek van dah sampai ke belum.”



“Apa jadi Ika? Last aku ingat Farah hantar bola dekat aku.” 



“Eiii aku geram betul dengan Pai tu lah. Gigih dia daripada sebelah Farah pecut nak rampas bola daripada kau. Jauh kot!”



“Dia yang tangkap bola tu?”



Malika mengangguk. Kedua-dua lengan di letakkan di atas tilam. “Dah nampak kau tak larat macam tu, biar je lah kau dapat bola tu kan. Hishh. Kau tak tengok Hariz pergi tolak dia daripada kau lepas kau terjatuh tu.”



“Macam mana Hariz terlibat pula?”



“Dia ada dari awal game lah Trish. Lepas je kau dah start nak jatuh tu, dia terus lari masuk padang. Kalau tak ada orang tahan tadi agaknya dia dah tolong angkat kau dah agaknya,” Malika senyum. “Dia betul-betul suka dekat kaulah Trish. Walaupun dia dengan Rina pun.”



“Merepeklah Ika.” Terngiang-ngiang perbualan dengan Syafie. “Dah tu bila Hariz tolak Pai, dia tak buat apa-apa ke?” 



“Tak pulak. Ramai juga bising kat Pai tadi sebab kejar bola tu. Dia diam je tak cakap apa. Peluk je bola tu…eh Trish, kenapa menangis pula ni? Trish, janganlah macam ni…”



Batrisya menyembamkan mukanya ke bantal. Dia tak pasti kenapa, tapi air matanya mencurah tak mahu berhenti. Puas dia fikir sebabnya, dia tak jumpa. Namun bila dia rujuk pada hati, Batrisya tak perlu pergi jauh. Hati tahu.

Advertisements

Written by msteja

May 16, 2017 at 7:50 am

Posted in Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: